Vihreiden Kuopion kaupunginvaltuutettu Harri Auvisen Savon Sanomissa 9.9.2014 julkaistu kirjoitus

Suomalaisen demokratiamallin mukaisesti kunnan ylintä päätöksentekovaltaa käyttää valtuusto, jonka jäsenet valitaan suorilla vaaleilla. Samalla turvataan järjestelmän mahdollisuus korjata omat virheensä. Jos valtuutetun linja ja toimet eivät miellytä, hänen tilalleen voidaan äänestää joku toinen. Muutos ei tapahdu heti, mutta toisin kuin diktatuurissa, se on edes mahdollista.

Käytännön syistä valtuusto on delegoinut merkittävästi valtaansa toimialoittain jaetuille lautakunnille ja kunnanhallitukselle. Päätökset tehdään lopulta virkahenkilöstön valmistelun pohjalta. Tärkeissä asioissa luottamushenkilöt ohjaavat myös valmistelua, mikäli ovat olleet hereillä ja valmistelija on ymmärtänyt käydä vuoropuhelua etukäteen. Tiukat äänestykset ja äkkikäännökset valtuustossa kielivät valmistelun heikosta laadusta.

Kuopiossa johtosäännön mukaan lautakuntien esittelystä vastaa kyseisen palvelualueen johtaja. Kaupunginhallituksessa esitykset tekee kaupunginjohtaja.

On harvinaista, että hyvin valmisteltuja ja demokraattisesti tehtyjä päätöksiä pyörretään tai otetaan uudestaan käsittelyyn. Johtosäännöstä ei esimerkiksi löydy kaupunkikuvatyöryhmän veto–oikeutta, jolla on kuitenkin kammettu valmiita päätöksiä oudoille urille.

Viime valtuustokaudella kaupunginhallitus käsitteli vähintään kahteen kertaan kalahallin korvaavan rakennuksen suunnitelmia. Uuden rakennuksen piti mukailla julkisivultaan entistä. Jollain ilveellä työryhmä käveli silti silloisen kaupunginhallituksen päätöksen yli.

Tuoreempi tapaus liittyy yrittäjävetoiseen toripilkki-ideaan. Palvelualuejohtaja esitti suunnitelmat kaupunkirakennelautakunnalle, jonka päätös oli myönteinen. Kaupunkikuvatyöryhmä katsoi jälkikäteen, ettei savolaismallinen vene ja puukate sovi Kuopion torille. Torikannen vanhan puolen epäonnistunut kivikate näyttää nauttivan suojelusta! Samaa muhkuraista kivikatetta yritettiin aikanaan vängätä väkisin myös uudelle puolelle. Onneksi tasainen kivipinta ja järki voittivat.

Kauppahallikin on saanut osansa virkamiesvallasta. Räystäspellit eivät suojaa tämän julkisivua kuten rakentaja olisi halunnut. Ulkonäköseikoilla ja rakennushistorialla perusteltiin myös julkisivumaalin valintaa.

Mielestäni toiminnallisuus ja tekniset ominaisuudet on huomioitava nykyistä vahvemmin julkisessa rakentamisessa. Kukaan ei kiinnitä huomiota itse väriin tai peltilipan pituuteen, jos katse kiinnittyy väkisin rapautuvaan seinään. Eikö Kiasma opettanut mitään?

Asiantuntijavalmistelu ja lausunnot ovat paikallaan, mutta ne on pyydettävä ja toimitettava ajoissa päätöksentekoon. Jälkikäteen muuttuvat päätökset näyttäytyvät kuntalaisten silmissä oudoilta. Demokratian ohittavat rakenteet on purettava viipymättä.