Elävä Kuopio

Luonnon kunnioitus ja ympäristön kestävä hoito ovat Vihreän politiikan keskeisiä tavoitteita. Elävässä Kuopiossa monimuotoiset viheralueet ovat kaupunkimme ylpeys ja matkailun peruspilari. Matka rakentamattomaan luontoon ei ole mistään pitkä.

Luontoympäristöä ja matkailuelinkeinoa ovat aiemmin vakavasti uhanneet Puijon kaltaisten tärkeiden luontoalueiden reunoja nakertavat rakennushankkeet. Teknisesti ja taloudellisesti järjettömät ja pienyrittäjiä uhkaavat kehityshankkeet, kuten Tahkon korotus, ovat tuhlanneet aikaa ja rahaa. Maakunnan matkailun keskus on Kuopio, jolloin Kuopiolla on vastuu myös kokonaisuudesta. Tarvitsemme suuruudenhullujen ideoiden sijaan avoimia kehittämishankkeita, joissa luontoa kunnioitetaan sekä kuntalaisia ja yrittäjiä kuullaan laajasti näkökulmien tasapainoa etsien. Puijoa kehitetään ensisijaisesti lähikäyttäjien, kuopiolaisten, tarpeisiin. Konttilan tila suojellaan.

Luonnonvarojen hyödyntäminen Kuopion yläpuolisen vesistön alueella uhkaa pilata Kuopionkin vedet. Haluamme eroon vastuuttomasta kaivostoiminnasta ja turvetuotannosta. Vihreä Kuopio ei ole osallisena neitseellisten soiden valjastamisessa turvetuotantoon eikä ydinvoima- tai uraanihankkeissa. Vihreä Kuopio suosii uusiutuvan energian käyttöä.

Kotikulmat ovat kuntalaisille tärkeitä: kaupunki on vielä meidän. Elävä Kuopio hengittää asukkaiden aktiivisuudesta, tapahtumista sekä yhdistys- ja lähiötoiminnasta. Vihreät kannustaa sinua sissipuutarhuriksi, kaupunkivaellukselle tai valloittamaan kaupunkitilaa takaisin vihapuheelta ja pelolta. Ollaan immeisiksi, ja annetaan muidenkin elellä laillaan. Kunta ei voi ottaa roolia huolehtivana lähimmäisenä – me yhdessä voimme.

Kulttuuri on parhaimmillaan yhtä monimuotoinen elämänmuoto kuin Puijon  lehtokeskus. Kuopiosta tulee löytyä tilaa niin spontaaneille ja villeille pientapahtumille kuin perinteiselle kulttuurintuotannollekin. Kulttuurista leikkaaminen on hyvinvoinnista leikkaamista, josta haluamme eroon. Kaupungin on pystyttävä tukemaan myös villiä ja vapaata kansalaistoimintaa.

Joukkoliikenteen järjestäminen on keskeistä uusia asuinalueita kaavoitettaessa, oli kulkuväline sitten bussi tai lättähattu. Työssäkäyntialueen laajentuessa kaupungilla on oltava valmius kehittää Suonenjoki–Siilinjärvi -välistä kiskoliikennettä työmatkaliikenteen tarpeisiin. Raiteiden varrella on monta merkittävää asuin- tai työpaikkakeskittymää kuten Kurkimäki, Matkus, Savilahti ja Vuorela. Maaseudun joukkoliikenne vaatii älykkäitä ja uusia ratkaisuja. Tilauspohjaiset järjestelmät palvelevat tarkoitustaan paremmin kuin tyhjät reittivuorot.

Kaupunki tarvitsee maaseutua. Elinvoimainen maaseutu tuottaa meille lähiruokaa. Ilman ympäröivää maaseutua jää kaupunkilaisenkin luontosuhde väistämättä vajaaksi. Maaseudulla asuminen voi olla luontoa ja ympäristöä kunnioittavaa tai kuormittavaa – aivan kuten kaupungissakin.

Elävä maaseutu on kyläkeskusten ympärille rakentuvaa elinvoimaa. Maaseudun elinkeinot ovat maanviljelyksen lisäksi myös matkailua, hajautettua energiantuotantoa ja pienteollisuutta. Vihreät tukee monipuolisuutta rakentamisessa ja elinkeinopolitiikassa.
Maaseudun palvelutarjonta on kaupungin keskustaa niukempaa. Jokaisesta kyläkeskuksesta tulee kuitenkin löytyä asiointimahdollisuus tärkeimpiin palveluihin. Pienimmissä kylissä palveluiden saatavuutta turvataan niiden yhdistämisellä ja uusilla, joustavilla toteuttamistavoilla kuten etäasiointipisteillä tai kiertävillä lääkäreillä.