Vihreä valtuustoryhmä kiersi Marja Bergin, Kaisa Kanteleen, Matti Sariolan ja Iiro Väisälän porukalla koillisen maaseutualueen kouluja tiistaina 11.12. Aloitimme päivän Vehkalammin koululta, pyörähdimme Melalahden koulun väistötiloissa Riistavedellä ja menimme sieltä tutustumaan ja lounastamaan Muuruveden koululle. Muuruveden vierailun jälkeen siirryimme Juantehtaalle ja näiden neljän alakoulun jälkeen pääsimme vielä näkemään yläkoulun sekä Juankosken lukion tilat. Päivä oli melkoisen hengästyttävä ja sisälsi monia hyviä kohtaamisia. Autoilu liukkailla teillä lumisateessa antoi hyvin käsitystä siitä, millaisia matkoja lapset koulukuljetuksissa kulkevat – ja millaisiin matkoihin heidät laitettaisiin, jos osa koulusta lakkautettaisiin.

Nopea katsaus Melalahden väistötiloihin oli pysähdyttävä. Pienet alakoululaiset ovat karussa parakissa, jossa tilaa on jaettu verhoilla. Parakissa ei ole kunnollista äänieristystä luokkien välillä ja luokkiin kuljetaan toisen ryhmän tilan läpi. Näissä väliaikaisissa tiloissa on oltu kohta kaksi vuotta, eikä loppua ole vielä näköpiirissä. Yläkoululaiset ovat vuorostaan sisäilmaongelmista kärsivässä koulurakennuksessa. Selvää on että Riistavedelle tarvitaan uusi koulu mahdollisimman pian, parhaiten koululaisia palvelisi uusi yhtenäiskoulu.

Riistavedeltä jatkoimme Muuruveden kautta Juankoskelle. Ryhmämme oli hyvin vaikuttunut Juankosken kouluista. Juankoskella samassa pihapiirissä toimii ala- ja yläkoulu sekä lukio. Lisäksi koulujen välittömässä läheisyydessä on kattavat ulkoliikuntamahdollisuudet ja kirjasto. Tilat olivat rakenteiltaan ja varusteluiltaan modernit ja erittäin toimivat. Niistä luopuminen tuntuisi erittäin kummalliselta suunnitelmalta.

Vehkalammin ja Muuruveden pienissä alakouluissa oli molemmissa toimivat tilat, hyvä henki ja tyytyväisiä oppilaita ja opettajia. Molempien koulujen yhteydessä on esiopetusta ja päiväkodin tiloja. Pienten koulujen salit ja osa luokista ovat myös kovalla käytöllä iltaisin erilaisten harrastustoimintojen kautta. Isoja remonttitarpeita näissä kouluissa ei ole näköpiirissä. Vehmersalmen yhtenäiskoululla opettajakunta ja perheet kehuvat myös ala- ja yläkoulun saumatonta yhteistyötä ja kantavat nyt huolta pitenevistä koulumatkoista sekä alueen vetovoiman vähenemisestä.

Kouluverkkopäätöksiä halutaan jostain syystä tehdä hyvin nopealla aikataululla. Myös kuntalaisten kuuleminen oli jäädä toteuttamatta, samaten kuin lapsivaikutusten arviointi. Kuulemistilaisuuksia järjestettiin lopulta kolme, ja niissä käytiin myös kiivaaksi yltynyttä keskustelua. On totta, että Vehmersalmea lukuunottamatta alueen väkiluku on ennusteen mukaan vähenemässä. Väestömuutoksen tahti ei kuitenkaan selitä tätä kiirettä jolla kouluverkkoa ollaan käsittelemässä.

Nykyiset rakennukset toimivat parhaiten kouluina, eivät esimerkiksi remontoituna palveluasunnoiksi. Asukkaat ja perheet ovat toistuvasti tuoneet esille koulun merkitystä paikallisille asukkaille ja alueen vetovoimalle. He eivät ole vaatimassa kaikkia palveluita lähelleen, vaan toivovat, että heidän lähellään on koulut ja terveyskeskus. Alueiden väestökehitys ei tässä vaiheessa vaadi toimia kouluverkon supistamiseksi. Lapsia ei ole syytä laittaa istumaan koulukuljetuksissa yhtään pidempiä aikoja.