Kaupunginvaltuusto käsitteli 22.2 jo puolitoista vuotta sitten jättämäämme valtuustoaloitetta budjetin ennaltaehkäisevien toimen arvioinnista. Taustalla on kaikkien tuntema vääristymä, että kunnalla ei ole varaa edes säästää niissäkään toimissa, joiden erityisesti tiedetään vähentävän kustannuksia.

Mutta miksi niukkuudessa elävä kunta kuluttaa useita miljoonia euroja, kun se voisi selvitä vähemmälläkin?

Erikoissairaanhoidolle joudutaan pulittamaan miljoonia sen vuoksi, että ei löydy sitä yhtä miljoonaa, jolla vääristynyt rakenne voidaan oikaista. Luulin ennen, että vain hölmöläissaduissa voidaan miettiä, että maksaako jostakin asiasta yhden vai neljä miljoonaa. Omaishoitajien lisämäärärahasta ei ole vielä tietoa, joten kotona asuvat ikäihmiset täytyy ohjata kalliimmin julkisen kotihoidon tai laitoshoidon piiriin. Jos ei ole varaa ostaa edullista, miten sitten voidaan ostaa kallista?

Jos haluamme kehittää asiakaslähtöisyyttä kunnassa, asiakkaan saamat palvelut eivät saisi olla aina ensimmäisenä tulilinjalla. Keskustelu iltapäivähoidon lakkautuksesta tai palvelujen laiminlyönnin uhkasakot eivät kerro ennakoivasta viisaudesta.

Asiakaslähtöisyydestä ei kerro se, että asiakas laitetaan rakenneuudistuksen maksumieheksi tilanteessa, jossa omia toimia pitäisi tiivistää ja nopeuttaa. Kunnan n. 5000 työntekijä täytyy kohdentaa toimiin, joilla on suora vaikutus kuntalaisten elämään. Hallinto ja kehittämishankkeet ovat tähän nähden aina vasta toissijaista.

Ehkäisevä työ vaatii riittävästi käsiä, aikaa ja ennakoivaa palveluasennetta. Siksi se on ulotettava koko kaupungintason toimiksi ja eri toimialojen yhteiseksi työksi.

Valittavilla palvelualuejohtajilla on tässä haaste. Tehtäviin tulee valita henkilöt, joilla on taitoa yhdistää kuppikuntia. Jos raha ei pääse liikkumaan sektorien yli järkevästi, kuntalaisen etu muuttuukin toimialan eduksi. Onneksi tämä ongelma on huomioitu palvelualueuudistuksen rakennetta määrittäessä. Hyvä asia on se, että valtuustoaloitteen myötä myös luvattiin, että vuonna 2011 budjettia arvioidaan ennakoivan toiminnan näkökulmasta.

Kaarina Mönkkönen
kaupunginvaltuutettu (vihr. sit.)
Sosiaali- ja terveyslautakunnan vpj.

Julkaistu Savon sanomissa 16.3.2010
http://www.savonsanomat.fi/mielipide/mielipidekirjoitukset/ennakoiva-viisaus/542506