Puheenjohtajavaihdoksen vuoksi osasimme KuoVin puoluekokousedustajat jo ennakoida todella mielenkiintoista tapahtumaa Vihreiden puoluekokouksesta 2017 Tampereella. Puheenjohtajaksi oli pyrkimässä myös oman piirimme kansanedustaja ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Krista Mikkonen. Myös muita merkittäviä äänestyksiä ja valintoja oli tulossa puolueen johtopaikalle, mikä lisäsi ihmisten mielenkiintoa puoluekokoustamme kohtaan mediassa ja somessa.

Saavuimme kuopiolaiset kokousedustajat perjantaipäivän aikana Tampereelle, osa hyvissä ajoin päivällä ja osa yömyöhään työkiireidensä vuoksi. Illallisen jälkeen törmäsimme hotellin aulassa, Rustoon joka kertoi, että kaikki ovat Telakalla. Eipä muuta kuin sinne ja suoraan Vihreiden valloittamaan nurkkaukseen terassilla. Lämmin ja leppeä kesäilta helli tapaamista muiden Vihreiden kokoustajien kanssa.

Eipä aikaakaan, kun aloimme bongata varapuheenjohtajaehdokkaita iloisesta joukosta. Haastattelimme varapuheenjohtajaehdokkaat Jaakko Mustakallion Tampereelta, Veli Liikasen Mikkelistä ja Kaisa Hernbergin Helsingistä – viimeksi mainittu oli ehdolla myös puoluevaltuuskunnan puheenjohtajaksi. Maria Ohisalon ja Hanna Halmeenpään kannukset ovat jo tiedossa, joten totesimme, että hyviä ehdokkaita ovat kaikki ja vaikea oli äänestyksen koittaessa päättää ehdokkaiden paremmuusjärjestystä.

Kokous keräsi Tampereen Sampolan tiloihin väkeä niin, että auditorio alkoi jo pullistella äärimmilleen osan kokoukseen osallistujista jäädessä seisomaan seinustoille ja omasta istumapaikasta piti kirjallisesti pitää kiinni. Lappu oli laitettava istuimeen, että ’’Varattu’’, kun poistuit salista, muutoin jonkun muun kokousedustajan takapuoli täytti istuimesi palatessasi. Lämpötila nousi lauantain aikana sekä ulkona että salissa. Väistyvä puheenjohtaja Ville Niinistö sai raikuvat ablodit koko auditoriolliselta väkeä ja porukat taputtivat seisten. Villen perinnöllä me Vihreät pyrimme pääministeripuolueeksi.

Lauantain kokous eteni rivakkaa tahtia kunnes koitti iltapäivä ja odotimme jo innolla jäsenäänestyksen tulosta. Kenestä tulee uusi Vihreiden puheenjohtaja? Mutta yksi puuttuva laatikko täynnänsä äänestyskuoria odotti noutajaansa Helsingissä lukitussa varastossa. Äänestyksen tulosta odotettiin lopulta puoli kahdeksaan asti illalla jännittyneinä, mutta hyväntuulisina. Odotellessa käytiin poliittista keskustelua ja keskustelua puoluekokousaloitteista. Keskustelua käytiin salissa suomeksi, ruotsiksi , karjalankielellä ja saameksi.

Somessa puheenjohtajan valinnan laatikkoleikki poiki monta huvittunutta ja myös naljailevaa kommenttia. Puoluekokousväki lauleli ajankulukseen Nuoruustangon ja Ultrabran kappaleita. Tunnelma oli kokousväen keskuudessa katossa ääntenlaskennan viipeestä ja naljailuista huolimatta. Vihreiden ilmapallojen pomputtelun myötä äänestystulos leijaili saliin. Ääntenlaskenta tehtiin viidesti ennen kuin toinen loppukisassa olleista sai enemmän kuin puolet annetuista äänistä; tiukka kisa. Touko Aalto pääsi kuitenkin alusta lähtien aallonharjalle ja jyväskyläläisen toukotyöt laajenee näin valtakunnallisiksi.

Vihreiden presidenttiehdokkaan Pekka Haavisto puhe sunnuntaina aamupäivällä räjäytti pankin. On ilo todeta, että meillä Vihreillä on todella pätevä ja viisas presidenttiehdokas. Valtiomiesainesta. Taas taputimme seisten.

Puoluesihteeri Lasse Miettinen sai jatkaa tehtävässään yksimielisesti, haastajia ei ilmaantunut ja todella hyvinhän Lasse onkin postiaan hoitanut. Varapuheenjohtajiksi valittiin sunnuntaina Maria Ohisalo, Hanna Halmeenpää ja Veli Liikanen. Varapuheenjohtajakisasta vetäytyi Kaisa Hernberg tultuaan valituksi puoluevaltuuskunnan puheenjohtajaksi ennen varapuheenjohtajakisaa. Ja todella nappi valinta onkin, sillä onhan Kaisa vetänyt jo tehokkaasti ja menestyksekkäästi puolueen strategiatyön. Yrittäjätaustaisena Kaisalla on myös talouden ja elinkeinoelämän osaamista, mitä osaamista on puolueessa edelleen vahvistettava. Puoluehallitukseen ja puoluevaltuuskuntaan hyväksyttiin piirien neuvotteluissa ehdotetut jäsenet ja varajäsenet äänestyksittä.

Sunnuntaina käytiin poliittinen keskustelu loppuun, monta hyvää puheenvuoroa kuultiin raikuvien ablodien saattelemana. KuoVilaisista Veera Willman ja minä käytimme peräkkäiset puheenvuorot Vihreiden kasvamiseksi entistä suuremmaksi valtuustoryhmäksi Kuopiossa ja koko Suomen kattavaksi yleispuolueeksi. Itse korostin puheessani, että meidän on pääministeripuolueeksi pyrkiessämme oltava hyvät arvot edelleen. Vihreiden on myös arvojensa mukaisesti pyrittävä laatimaan maaseutuohjelma, jossa inhimilliset arvot ja tieto viljelijöidentaloudellisesta asemasta ohjaavat ohjelmajulistuksia myös maaseudun ihmisten osalta. Vihreiden on kasvettava vastuulliseksi yleispuolueeksi, jolla on myös uskottava turvallisuus- ja puolustuspoliittinen ohjelma, mitä Pekka Haaviston puhe jo ennakoi.

Näihin kuviin ja näihin tunnelmiin päättyi ikimuistoisa ’laulava’ Vihreiden puoluekokous 2017 Suomen itsenäisyyden 100 v juhlavuonna.

Petteri Heikkinen, Veera Willman, Marja Berg, Aarni Mustonen, Touko Aalto ja Iiro Väisälä Tampereen puoluekokouksessa 2017

Kuvassa vasemmalta: Petteri Heikkinen, Marja Berg, Aarni Mustonen, Touko Aalto, Iiro Väisälä ja edessä Veera Willman

Epilogi:

Ville Niinistön Twitter-päivitys 18.6.2017:

Saavuin perheen luo. Tytär tuli vastaan:

-onko sulla nyt enemmän aikaa meille?

Hymyilin.

-joo.

Sain syvän halauksen.

-jee!

Hyvä elämä ♥

Toivotamme Ville Niinistölle hyvää kesälomaa, varmaan pitkään aikaan kerrankin kunnollinen loma on sulle tiedossa!

Marja Berg on vihreä valtuutettu Kuopiossa, valtuustoryhmän puheenjohtaja ja Kuopion Vihreiden hallituksen jäsen. Seuraa Marjaa Twitterissä: @MarjaBerg