Onko missään niin paljon rakkautta kuin lapsessa ja nuoressa? Lapsi tai nuori on rakkaudessa omia vanhempia kohtaan aito ja rehellinen – silloinkin, kun se tuntuu aivan joltain muulta. Onko se,että nuori kapinoi tai käyttäytyy meidän mielestämme huonosti samaa kuin rakkauden katoaminen? Ei ole – päinvastoin. Nuoren elämänkysymykset eivät voi odottaa, vaan vastauksia tarvitaan nyt ja tässä.

Murrosiässä on normaalia käyttäytyä ajoittain huonosti, olla ärtyisä ja levoton sekä tuntea ajoittain masentuneisuutta ja alakuloisuutta. Murrosikäisestä nuoresta huolissaan olevan vanhemman kannattaa ottaa avoimesti asia puheeksi nuoren kanssa. Vanhemman on hyvä aina kysyä nuorelta avoimesti ja suoraan tämän voinnista.

Ammattiauttajaa tarvitaan välittömästi, jos nuori pyytää itse apua, viiltelee tai vahingoittaa muuten itseään. Apua kannattaa hakea aina mieluummin liian herkästi kuin jäädä seurailemaan tilannetta. Ajoissa aloitettu hoito tehoaa yleensä hyvin.

Lähimmät ammattiauttajat ovat oman koulun terveydenhoitaja, psykologi tai kuraattori, joiden avulla löytyy tarvittaessa lisäapua. Nuoren vointia voidaan arvioida myös esimerkiksi kotikunnan terveysasemalla.

On tärkeää, että nuori pystyy puhumaan ja purkamaan vaikeita tunteitaan kotona. Jos vanhempi pystyy kuuntelemaan ja vastaanottamaan nuoren tunteet ja toimimaan turvana, on siitä nuorelle apua – suuresti.

Vanhemmilla saattaa olla ennakkoluuloja ammattiapua kohtaan. Heillä saattaa olla pelkoa siitä, että heitä syyllistetään tai he kokevat epäonnistuneensa vanhempina. Ennakkoluulot usein kuitenkin hälvenevät siinä vaiheessa, kun he tapaavat auttavan tahon edustajat ensimmäistä kertaa.

Nuorten mielenterveysongelmista ja avun saamisen puutteista on keskusteltu julkisuudessa viime aikoina paljon. Nuorten mielenterveysongelmat ovat näin ”korona-aikana” lisääntyneet huomattavasti. Niihin on puututtava ajoissa. Nuorilla on aikaisempaa enemmän psyykkistä kuormitusta, joka ilmenee uniongelmina, ahdistus- ja masennusoireina. Mielenterveyshäiriöistä jopa 75 % alkaa ennen 25. ikävuotta. Tämän vuoksi on tärkeää, että ongelmiin puututaan ajoissa.

Monen nuoren opiskelu on pahasti katkennut koronan myötä. Kaikille aloille ei sovi etäopiskelu; miten sinä leikkaat asiakkaan hiukset Teamsin välityksellä tai teet muurauskokeita olohuoneen lattialla? Koronalle emme voi mitään, mutta meidän on pystyttävä auttamaan nuoria. Jokaisella on oikeus päästä hoitoon ja saada apua mielenterveysongelmiin ajoissa.

Yleensä sanotaan, että nuorissa on tulevaisuus, mutta emme voi jättää kaikkea heidän harteilleen. Jos jätämme nuorten pahoinvoinnin huomioimatta nyt, niin pilaamme heidän tulevaisuutensa. Nuorten on päästävä mielenterveyspalvelujen piiriin nopeasti.

Assi Moilanen

Assi Moilanen

yrittäjä, mallimestari