Kuva töhritystä huvimajasta Haapaniemellä

Etsi virhe maisemasta

Muutoin erittäin miellyttävän sunnuntaikävelyn Kuopion keskustan ympäri pilasi Haapaniemellä maiseman pilaava töhritty huvimaja. Se toi mieleeni pari vuotta aiemman tapauksen Uppo-Nallen leikkipuistossa kun pieni tyttö näyttää samanlaista tekstiä tiipiissä ja kysyy: ”Mitä tuossa lukee?” En aivan heti keksinyt mitä vastata hänelle.

Ympäristöllä on sosiaalinen ulottuvuutensa ja sen saastuttaminen on aivan yhtä mahdollista ja aivan yhtä tuhoisaa kuin kuin fyysinenkin saastuttaminen. Sosiaalisen ympäristön pilaaminen jää vain usein huomaamatta mutta sen aiheuttaman mielipahan määrä on sen kohteilla vastaavasti suurempi. Uusnatsistinen, rasistinen ja homofobinen julkisen tilan merkkailu näyttää olevan yhtä yleistä kuin koirien kuseskelu.

Töhriminen on jo sinänsä ongelma ja tulee kunnille kalliiksi, mutta tällainen kiusaamisen tai vihapuheentäyteinen töhriminen on sosiaalisesti erittäin vakava haitta. Aivan erityinen ongelma se on lasten ja nuorten ympäristöissä: leikkipuistoissa, lastentarhojen, koulujen ja nuorisotalojen alueilla. Miksei myös liikuntapaikoilla. Näissä ympäristöissä kunnilla tulisi olla aivan erityisen raskas velvollisuus poistaa kiusaamiseen ja vihaideologioihin liittyvä töhertely viivytyksettä.

Tero Kankaanperän kuvaTero Kankaanperä on järjestötoiminnan konkari ja Kuopion Vihreät ry:n entinen hallituksen puheenjohtaja. Nykyisin Tero toimii mm. Savo-Karjalan Vihreät ry:n toiminnanjohtajana.