Vihreiden Kuopion kaupunginhallituksen ja -valtuuston jäsen Harri Auvisen Savon Sanomissa 11.10.2014 julkaistu kirjoitus

Venäjä on Suomelle tärkeä kauppakumppani. Viime vuonna Suomen vienti Venäjälle oli noin 5,4 miljardia euroa. Samaan aikaan tuonnin arvo Venäjältä oli 10,5 miljardia euroa, josta yli 80 prosenttia oli energiatuotteita. Viitenä viime vuonna Suomen vaihtotaseen alijäämästä suurin osa on aiheutunut Venäjän tuonnista.

Tänä vuonna kauppaa on käyty viime vuotta selvästi vähemmän. Joinakin kuukausina pudotusta on kertynyt jopa yli 20 prosenttia. Käänne oli jo nähtävissä ennen elokuun alkua, jolloin EU ja Yhdysvallat määräsivät Venäjälle talouspakotteita. Kaupan sakkaus ei aiheudu siis yksistään talouspakotteista, mutta pakotteet johtuvat suoraan presidentti Vladimir Putinin harjoittamasta politiikasta. Suomalaiset kuluttajat voivat halutessaan lievittää vientiyritysten tuskaa suosimalla kotimaista tuotantoa.

Putinin ulkomaanpolitiikka on kuin lämmin hönkäys Neuvostoliitosta. Pienempiä ja sotilaallisesti heikompia naapurimaita koetellaan, horjutetaan ja kurmuutetaan. Energiapolitiikka Venäjällä palvelee valtapolitiikkaa. Suomen hallitus ei ole tätä vielä sisäistänyt hyväksyessään periaateluvan venäläiselle Rosatomille. Energiariippuvuutemme Venäjästä uhkaa kasvaa, vaikka suunnan piti lisäydinvoimauskonnon teesien mukaan olla päinvastainen.

Venäjän toimet Ukrainan kriisissä ovat herättäneet monta. Julkisuudessa Kreml on lähettänyt avustuskuorma-autoja, vaikka käytännössä on tuettu separatisteja sekä samalla tuotu ja viety aseita Ukrainan rajan yli. Kriisin osapuolet käyvät kukin tahollaan omaa tiedotussotaansa. Propaganda puree. Sen vaikutusta tehostetaan keskustelupalstoilla organisoidun trolliarmeijan voimin. Entisiä ja moderneja konnuuksia käytetään näin luovasti yhdessä.

Malesialaisen matkustajakoneen alas ampuminen Itä-Ukrainan yllä osoitti, kuinka kriisi voi koskettaa ketä tahansa. Pidän erittäin mauttomana, että pian tragedian jälkeen suomalaiselle matkustaja-alukselle oli näyttäydytty sukellusveneellä kuin vahingossa. Näyttäytymisistä ei ole pitkä matka matkustajakoneiden hävittäjäsaattueisiin. Samaan kategoriaan lasken toistuvat ilmatilaloukkaukset. Hampaiden näyttämisellä ja näykkimisellä pidetään naapureita tarkoituksella varpaillaan sekä rasvataan Suomen Nato-oven saranoita.

EU:n ja Suomen tulee osoittaa Venäjälle ja Putinia tukeville tahoille kuinka kalliiksi valittu politiikka voikaan tulla. Euro on vahva konsultti. Sama konsultti ummistaa toisaalta suomalaisten silmiä Venäjän aiheuttamista vääryyksistä ja vaatii talouspakotteista pidättäytymistä. Myös rauhalla ja vakaudella on euromääräistä arvoa. Kuinkahan moni länsimainen yritys on jäädyttänyt investointinsa Venäjälle?