Itä-Suomen aluehallintovirasto teki kielteisen lupapäätöksen Antikkalan laskettelurinteen lumetusjärjestelmän rakentamiselle ja runsaasti fosforia sisältävän lumetusveden ottamiselle Iso-Valkeisesta.

Antikkala on Entoloma cuspidiferum -rusokassienen ainoa tunnettu kasvupaikka Suomessa. Viherhäive- tai sinikääpiörusokkaan kasvupaikkoja ei myöskään tunneta muualta Suomesta. Asumme siis luonnonarvoiltaan varsinaisen aarrearkun äärellä.

Harvinaisten sienten kasvupaikat sijaitsevat Antikkalan laskettelurinteessä, jonka niittäminen on mahdollistanut sienten säilymisen. Tämänhetkisen suunnitelman mukainen laskettelurinteen lumetus fosforirikkaalla vedellä rehevöittäisi rinnettä ja aiheuttaisi vakavan uhan harvinaiselle sienilajistolle.

Paras ratkaisu Kuopion ja kuopiolaisten kannalta voi syntyä, kun kirottu laskettelurinteen hidaste nähdäänkin tärkeänä luontoarvona ja positiivisena Kuopion imagolle.

Eikö lumetusta voisi toteuttaa siten, että siitä ei muodostu uhkaa uniikille sienelle? Haetaan yhdessä ongelmaan ratkaisu, jossa molemmat tavoitteet toteutuvat; talvella lapset ja nuoret pääsevät lähelle laskettelemaan talvisin ja laskettelurinteessä kasvavien sienten elinolot turvataan.

Vihreä valtuustoryhmä

Lisätietoja: valtuustoryhmän puheenjohtaja Marja Berg, marja.berg@vihreat.fi, 050 324 5054