Kuopiossa nautitaan joka koulupäivä noin 11 000 ateriaa eli vuodessa yli kaksi miljoonaa annosta. Kaupungin kasvaessa ja laajetessa moni pienempi paikallinen tuottaja ei pysty tarjoamaan kerralla kaikkien koulujen tarvitsemaa määrää yhtä tiettyä raaka-ainetta. Lihan,
maidon ja kananmunien suhteen olemme omavaraisia, mutta esimerkiksi kouluissa tarjottu kala on täysin ulkomaalaista alkuperää.

Kuopiossa kouluruuan valmistuksen hoitaa Servica, jonka toimintaa on toistaiseksi ohjattu varsin suppeasti hinnan ja ravintosuositusten kautta. Kaupunginvaltuusto voi halutessaan ohjata hankintoja painottamalla esimerkiksi raaka-aineiden kotimaisuutta.

Tarvittavien toimituserien kokoa on mahdollista pienentää jakamalla kaupunki alueisiin, joissa olisi omat toisistaan hieman poikkeavat ruokalistat. Näin paikalliset yrittäjät saataisiin paremmin mukaan ja osa mahdollisesti hieman kalliimmasta hankintahinnasta saataisiin takaisin kohentuneen työllisyyden ja verotulokertymän kautta.

Me allekirjoittaneet valtuuston jäsenet ehdotamme, että kaupunki selvittää keinoja lähiruuan ja kotimaista alkuperää olevien raaka-aineiden osuuden kasvattamiseksi. Samassa yhteydessä selvitetään kustannusvaikutukset ja huomioidaan tyollisyys- ja kokonaistaloudellinen näkökulma.

Kuopiossa 15.6.2015