Savon Sanomien pääkirjoituksessa 20.4. pohdittiin Vihreiden heikkoa valtakunnallista vaalimenestystä. Maakuntalehden olisi syytä kuitenkin tarkastella asioita paikallisemminkin. Pohjois-Savossa Vihreiden kannatus kasvoi 1,5% yksikköä, mikä on mainitsemisen arvoinen tulos. Ääniä keräsimme 7206, joka on yli 30% enemmän kuin vuonna 2007. Ensimmäinen kansanedustajapaikkamme on siis jälleen askeleen lähempänä vaalipiirissämme. Pohjois-Savon vaalikoneisto säilyi myös eheänä loppuun saakka. Rentous ei unohtunut edes vaalituloksen julistamisen jälkeen ja valmistautuminen syksyn 2012 kunnallisvaaleihin on jo alkanut.

Vihreiden jäsenmäärä alkoi kasvaa välittömästi ennakkoäänimäärien julkistamisen jälkeen. Tätä kirjoittaessamme puolueen jäsenmäärä on noussut jo 30 prosenttia. Liittyjiä virtaa myös kaikkialta Pohjois-Savosta. Työmme oikeudenmukaisuuden, ympäristön kunnioittamisen ja tulevaisuuden energiaratkaisujen puolesta jatkuu. Tällä tiellä luomme Pohjois-Savoonkin kaivattuja työpaikkoja. Näin huolehdimme parhaiten myös lastemme tulevaisuudesta.

Valtakunnallisesti Vihreät menettivät noin 20 000 ääntä (-1,2% yksikköä) vuoden 2007 eduskuntavaaleihin verrattuna. Tämä olisi oikeuttanut kahden edustajapaikan tappioon, mutta nykyisen vaalijärjestelmän vuoksi paikkamäärä putosi viidestätoista kymmeneen. Vaalijärjestelmä aiheuttaa suuren äänikynnyksen, joka suosii suuria puolueita. Vihreät ovat ajaneet hallituksessa vaalilakiin muutosta, koska näkemyksemme mukaan jokaisen äänen on oltava yhtä arvokas huolimatta siitä missä vaalipiirissä äänestäjä sattuu asumaan. Vaalilain uuditus hyväksyttiin eduskunnassa ensimmäisessä käsittelyssä. Uudistusta vastusti ainoastaan SDP.

Toivomme, että myös tulevalta hallitukselta löytyisi nyt aitoa tahtoa kehittää demokratiaa, jotta piilevä äänikynnys saadaan oikeudenmukaisemmalle tasolle. Etenkin Perussuomalaisilta olisi varsin nurinkurista jättää korjaamatta asiaa, josta he ovat ”vanhoja puolueita” moittineet.

 

Harri Auvinen, Kuopion Vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtaja
Minna Heikka, Pohjois-Savon Vihreiden vaalipäälikkö ja toiminnanjohtaja